Quantcast

hukum wanita bertarannum

classic Classic list List threaded Threaded
18 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

hukum wanita bertarannum

siti balqis
dlm al-quran ALLAH berfirman dlm surah al-ahzab ayat 32 yg bermaksud

" maka janganlah kamu wahai wanita, merendahkan (memerdukan) suaramu, maka dibimbangi org yg berpenyakit di hatinya berkeinginan jahat kepadamu,maka bercakaplah dgn kata2 yg  baik (kandungan dan tatacaranya)

Imam As-Saudi berkata : larangan ini bermksud larangan kpd kaum wanita memerdukan suaranya(lembut,lunak dan manja)apabila dialunkan kpd khalayak lelaki.Imam Qurtubi menyatakan ,kerana suara sebegini akan menjadikan lelaki-lelaki munafik dan ahli maksiat berfikir jahat.

so,mcm mana kalau tarannum?sbb skrg ni ramai wanita yg mahir bertarannum,berzanji,marhaban dan qasidah di majlis2 knduri dan sbgnya..apa hukumnya?
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

Re: hukum wanita bertarannum

Ad-Dien
Administrator
siti balqis wrote
dlm al-quran ALLAH berfirman dlm surah al-ahzab ayat 32 yg bermaksud

" maka janganlah kamu wahai wanita, merendahkan (memerdukan) suaramu, maka dibimbangi org yg berpenyakit di hatinya berkeinginan jahat kepadamu,maka bercakaplah dgn kata2 yg  baik (kandungan dan tatacaranya)

Imam As-Saudi berkata : larangan ini bermksud larangan kpd kaum wanita memerdukan suaranya(lembut,lunak dan manja)apabila dialunkan kpd khalayak lelaki.Imam Qurtubi menyatakan ,kerana suara sebegini akan menjadikan lelaki-lelaki munafik dan ahli maksiat berfikir jahat.

so,mcm mana kalau tarannum?sbb skrg ni ramai wanita yg mahir bertarannum,berzanji,marhaban dan qasidah di majlis2 knduri dan sbgnya..apa hukumnya?

فرع : صرّح في النوازل بأنّ نغمة المرأة عورة..ولهذا قال عليه الصلاة والسلام : ( التسبيح للرجال والتصفيق للنساء ، فلا يحسن أن يسمعها الرجل .


 Ertinya : Ditegaskan bahawa suara wanita yang dilagukan adalah aurat ..kerana itu Nabi SAW bersabda : Sesungguhnya tasbih untuk lelaki , dan tepukan khas untuk wanita, maka tiada harus didengari tasbih' wanita oleh si lelaki" ( Syarh Fath Al-Qadir, 1/206 )
وَتَعَاوَنُوا عَلَى الْبِرِّ وَالتَّقْوَىٰ ۖ وَلَا تَعَاوَنُوا عَلَى الْإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ (٢ :سورة المائدة)
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

Re: hukum wanita bertarannum

siti balqis
Ad-Dien wrote
siti balqis wrote
dlm al-quran ALLAH berfirman dlm surah al-ahzab ayat 32 yg bermaksud

" maka janganlah kamu wahai wanita, merendahkan (memerdukan) suaramu, maka dibimbangi org yg berpenyakit di hatinya berkeinginan jahat kepadamu,maka bercakaplah dgn kata2 yg  baik (kandungan dan tatacaranya)

Imam As-Saudi berkata : larangan ini bermksud larangan kpd kaum wanita memerdukan suaranya(lembut,lunak dan manja)apabila dialunkan kpd khalayak lelaki.Imam Qurtubi menyatakan ,kerana suara sebegini akan menjadikan lelaki-lelaki munafik dan ahli maksiat berfikir jahat.

so,mcm mana kalau tarannum?sbb skrg ni ramai wanita yg mahir bertarannum,berzanji,marhaban dan qasidah di majlis2 knduri dan sbgnya..apa hukumnya?

فرع : صرّح في النوازل بأنّ نغمة المرأة عورة..ولهذا قال عليه الصلاة والسلام : ( التسبيح للرجال والتصفيق للنساء ، فلا يحسن أن يسمعها الرجل .


 Ertinya : Ditegaskan bahawa suara wanita yang dilagukan adalah aurat ..kerana itu Nabi SAW bersabda : Sesungguhnya tasbih untuk lelaki , dan tepukan khas untuk wanita, maka tiada harus didengari tasbih' wanita oleh si lelaki" ( Syarh Fath Al-Qadir, 1/206 )
sy kurang phm maksud hadis tu? apa yg dimaksudkan tasbih dan tepukan tu?
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

Re: hukum wanita bertarannum

Ad-Dien
Administrator


hehe,,dah lupa ke bab menegur Imam dalam solat?? ke tak belajar lagi?
وَتَعَاوَنُوا عَلَى الْبِرِّ وَالتَّقْوَىٰ ۖ وَلَا تَعَاوَنُوا عَلَى الْإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ (٢ :سورة المائدة)
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

Re: hukum wanita bertarannum

siti balqis
Ad-Dien wrote
hehe,,dah lupa ke bab menegur Imam dalam solat?? ke tak belajar lagi?
senang cerita sy xtau..saya budak baru belajar...serba laa tidak tahu..
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

Re: hukum wanita bertarannum

Ummufayyad
In reply to this post by siti balqis
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

Re: hukum wanita bertarannum

Ad-Dien
Administrator
In reply to this post by siti balqis


lerr....patut lah nampak pelik tadi...itu dalam bab menegur Imam..ketika dalam solat a.k.a komunikasi dalam solat..

nantilah kita boleh buat kelas dalam forum ni ke..ajak ustaz-ustaz yang bertauliah ke..hehe
وَتَعَاوَنُوا عَلَى الْبِرِّ وَالتَّقْوَىٰ ۖ وَلَا تَعَاوَنُوا عَلَى الْإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ (٢ :سورة المائدة)
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

Re: hukum wanita bertarannum

Ad-Dien
Administrator
In reply to this post by Ummufayyad

fiqh muwazanat..walaupun tak lengkap tapi dah ok tu...barakallah
وَتَعَاوَنُوا عَلَى الْبِرِّ وَالتَّقْوَىٰ ۖ وَلَا تَعَاوَنُوا عَلَى الْإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ (٢ :سورة المائدة)
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

Re: hukum wanita bertarannum

Ummufayyad
em.syukran.
enta lengkap kan lagi lah
^_^
itu apa yang ummu belajar je.
hehe
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

Re: hukum wanita bertarannum

siti balqis
Ummufayyad wrote
em.syukran.
enta lengkap kan lagi lah
^_^
itu apa yang ummu belajar je.
hehe
tp sudah menjawab segala persoalan sy...syukran..nice blog..
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

Re: hukum wanita bertarannum

Ummufayyad
hehe
afwan ya ukhti
syukran.:)
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

Re: hukum wanita bertarannum

Ad-Dien
Administrator


bagus-bagus...nampaknya forum ini sudah ada manfaatnya..sya dah nampak ada ukhuwwah dan perkongsian ilmu...bayangkan jika ramai lagi yang join..

sirap haribulan saya akan letak jawatan sekali lagi..he

teruskan berforum dan berdiskusi ilmiah dengan penuh hikmah
وَتَعَاوَنُوا عَلَى الْبِرِّ وَالتَّقْوَىٰ ۖ وَلَا تَعَاوَنُوا عَلَى الْإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ (٢ :سورة المائدة)
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

Re: hukum wanita bertarannum

Ummufayyad
insyaAllah hehe nta jangan letak jwatan plak,sapelah nk jdi admin?
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

Re: hukum wanita bertarannum

Ad-Dien
Administrator
Ummufayyad wrote
insyaAllah
hehe
nta jangan letak jwatan plak,sapelah nk jdi admin?

dah pernah letak jawatan suatu masa dulu..tanya lah mereka semua ni akan sejarahnya..hehe...
insyaAllah tak akan letak jawatan kalau tak memaksa..

p/s- admin boleh dilantik
وَتَعَاوَنُوا عَلَى الْبِرِّ وَالتَّقْوَىٰ ۖ وَلَا تَعَاوَنُوا عَلَى الْإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ (٢ :سورة المائدة)
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

Re: hukum wanita bertarannum

Ummufayyad
ouh,rupanya ada sejarah eah?
la ba'sa.
sjarah baik ke buruk?
he2
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

Re: hukum wanita bertarannum

Ad-Dien
Administrator


hehe..sejarah silam..Blog WADi ni penuh dengan sejarah, ukhuwwah dan pahit manisnya..Alhamdulillah ada komuniti sendiri..

p/s- mungkin sesuai jika OT (off topic) di ruangan OT yang disediakan..untuk menjaga keharmonian tread /topic...ini salah satu etika dalam forum

OT disini nah : http://forum-wadi.3864.n6.nabble.com/Off-Topic-Sembang-santai-td4350841.html 
وَتَعَاوَنُوا عَلَى الْبِرِّ وَالتَّقْوَىٰ ۖ وَلَا تَعَاوَنُوا عَلَى الْإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ (٢ :سورة المائدة)
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

Re: hukum wanita bertarannum

siti balqis
In reply to this post by Ad-Dien
Ad-Dien wrote
bagus-bagus...nampaknya forum ini sudah ada manfaatnya..sya dah nampak ada ukhuwwah dan perkongsian ilmu...bayangkan jika ramai lagi yang join..

sirap haribulan saya akan letak jawatan sekali lagi..he

teruskan berforum dan berdiskusi ilmiah dengan penuh hikmah
x syg ke nk letak jawatan sbg penyampai ilmu nie? rugi laa...ilmu ni sekali kita smpaikan kt sorg,dpt pahala...dan org tu smpaikn pd org lain dan bercabang-cabang lg..terus menerus kita dpt pahala...hehe..<----copy ayat ustaz..
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

Re: hukum wanita bertarannum

Ad-Dien
Administrator


ini memang copy paste live version ni...hehe...

p/s- jom penuhkan tread OT..
وَتَعَاوَنُوا عَلَى الْبِرِّ وَالتَّقْوَىٰ ۖ وَلَا تَعَاوَنُوا عَلَى الْإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ (٢ :سورة المائدة)
Loading...